Sportoase: Groep Van Roey scoort… met de betonklep
Er zijn al 16 Sportoases in België, allemaal gebouwd door Groep Van Roey en partner Cofely Engie. Nu is nummer zeventien in aantocht. ‘Sportoase Groot Schijn’ komt in Deurne op de Ruggeveldlaan. Bij de bouw ervan zet Groep Van Roey de betonklep in om de premuren te vullen. Voor werfleider Filip Bauwens is dat een primeur.
Elke Sportoase heeft haar eigen karakter. Waaraan mogen we ons in Deurne verwachten?
Filip Bauwens: Het wordt een groots sportcomplex met onder andere een vijftal zwembaden, een schaatsbaan voor recreatie en een wedstrijdpiste, een health club en een brasserie. Alles in de groene omgeving van een mooi park.
Met de Sportoases brengt Groep Van Roey innovatie in recreatie. Met de betonklep van Prefaco kiezen jullie ook voor innovatie in de bouwtechniek.
Het is eigenlijk al de tweede keer dat we de betonklep inzetten. Eerst was er onze geslaagde ‘maiden trip’ bij de bouw van de Sportoase in Heist-op-den-Berg. Deze nieuwe techniek van de betonklep is ideaal is om hoge dubbele wanden op te vullen.
Hoe ondervindt u de voordelen van de betonklep?
Met de betonklep is het hier efficiënter, veiliger en gemakkelijker werken in vergelijking met het oude systeem waarbij we de premuren langs boven moesten vol storten.
Hoe gaan jullie concreet te werk?
We plaatsen de premuren tussen de kolommen en schoren ze af. We monteren de kleppen en vullen daarna de wanden stelselmatig met beton. Dat gebeurt dus van beneden uit. In de plaats van met kleine elementen, kunnen we nu met hele hoge wanden werken. Onze wanden zijn elf meter hoog en uit één stuk, met per wand om de drie meter een betonklep. We gebruiken een telescoophoogtewerker, dus heel kortbij en veilig. Doordat de betonpomp ook heel kortbij komt, vermindert dat de betondruk onderaan de wanden. De valhoogte is beperkt en het beton vloeit er heel zachtjes in. De hydrostatische druk brengt het beton omhoog en de lucht ontsnapt vanzelf. We vermijden dus ook luchtinsluiting in de wanden. Het komt erop neer dat alles gecontroleerd verloopt.
Speelt de betonklep esthetisch een rol?
Ja, ook architecturaal halen we voordeel uit de betonklep. De zeer hoge wanden die we plaatsen zijn meteen de binnenmuren van de ijshockeyhal. De architect koos ervoor om aan de binnenzijde de betonstructuurelementen goed naar voor te laten komen. De betonklep geeft ons de techniek om hoge wanden te plaatsen met zeer weinig naden of voegen, dus ideaal om die look te realiseren.
Bent u nu een fan van de betonklep?
Het is uniek in België en althans voor mij de eerste keer. En ik zit toch al 25 jaar in het vak. Ja, ik ben er trots op dat ik deze wanden kan plaatsen.
“De nieuwe techniek van de betonklep is ideaal is om hoge premuurwanden op te vullen.”
Sportoase: paradijs voor sportievelingen.
Je zal er kunnen zwemmen, ijsschaatsen en hockey spelen, fitnessen, welnessen en nog veel meer. Sportoase ‘Groot Schijn’ in Deurne (Antwerpen) is het zeventiende sportcomplex in zijn soort. Wie van beweging houdt, krijgt het er vast naar zijn zin. De eerste spade ging begin februari in de grond. De opening is gepland in het najaar van 2021. Nog een paar maandjes slapen …
Sportoase kwam al eerder in het nieuws met de betonklep, toen Groep Van Roey het gloednieuwe sportcentrum van Heist-op-den-Berg bouwde. Je leest daar meer over in Element nr. 8
Goed om weten
Wat is de betonklep van Prefaco?
Een pompaansluiting met afsluitbare klep om dubbele wanden via de onderzijde op te vullen met een aangepast betonmengsel.
Waarom gebruiken?
Deze nieuwe methode levert een grote tijdswinst op en verlaagt het risico op ongevallen doordat een stelling overbodig is en werken op hoogte beperkt blijft. 100 % opvullingsgraad zonder risico op ingesloten ‘luchtbellen’.
Wat na het vullen?
Na het opvullen van de wand wordt de klep verwijderd. Het resultaat is een mooie, gladde wand. De klep is daarna inzetbaar voor een volgend project.
Voor welke toepassingen?
Voor alle dubbele wanden van 19 centimeter tot zelfs 1 meter dik. Ook wanden met moeilijk bereikbare hoeken en kanten kan je nu probleemloos opvullen.
Wat valt er te winnen?
Manuren: In principe volstaat één arbeider om een reeks wanden op te vullen.
Kraanuren: geen kubel en kraan nodig voor het opstorten.
Afwerking voegen: niet nodig. De voegen zijn kant-en-klaar. Om voegen “quasi” waterdicht te maken is een rubberband, bevestigd op beide schillen, aanbevolen.
Wil je nóg meer weten? Vraag meer info