Brasserie ‘Des Légendes’ brouwt speciale bieren tussen bijzondere muren
Jean-Marc Wellens leidt een bureau met zes architecten. Zijn bureau werkt voor uiteenlopende industrieën, maar daarnaast tekent het team ook appartementsgebouwen, rusthuizen en woningen. Variatie troef. Dat geen twee projecten gelijk zijn, is juist de aantrekkingskracht van het vak, zegt Jean-Marc. Diezelfde veelzijdigheid apprecieert hij ook in zelfdragende dubbele wanden. In een recent brouwerijproject in Aat komen bijna alle voordelen van de zelfdragende structuur mooi samen.
Oud ambacht en moderne technologie versmelten in deze brouwerij.
Jean-Marc Wellens: Deze jonge brouwerij is pas 20 jaar oud. Zij is het project van twee brouwers die elkaar in hun opleiding leerden kennen. Ze kozen de oude gebouwen van het ‘Castel Irchonwelz’ om hun droom in onder te brengen. Ons bureau werkte voor hen een uitbreidingsfase van 4000 vierkante meter uit met daarna nog eens 300 extra vierkante meter voor opslag.
Je koos resoluut voor zelfdragende dubbele wanden.
Ja, omdat we geen kolommen wilden. De voordelen liggen voor de hand. Je kan ongehinderd pijpleidingen langs de kant laten lopen en zonder plaatsverlies rekken installeren. Dubbele wanden zijn snel geplaatst en doordat je minder obstakels, hoeken en kanten creëert, zijn ze ook een hygiënische oplossing. Het is gewoon veel gemakkelijker in onderhoud, belangrijk pluspunt in een brouwerij.
Vergt een brouwerij geen speciale aanpak? Hoe zit het met de normen?
Jean-Marc Wellens: Deze muren met geïntegreerde isolatie tegen de buitenschil en dragende betonnen muur aan de binnenkant beantwoorden niet alleen aan de EPBD-normen, ze doen zelfs beter. In een brouwerij is energiebeheer belangrijk, zeker in het productiegedeelte. In de opslagruimtes is het minder van tel, maar in de warme kamers waar het bier fermenteert – het gaat hier om artisanale bieren – is het dan weer erg belangrijk. We hebben verschillende systemen ingebouwd om warmte die in de productie vrijkomt te recupereren voor elders.
Er gaat niets verloren.
Je koos de aannemer in functie van de zelfdragende wanden?
We voerden dit project uit met het West-Vlaamse bouwbedrijf Alheembouw. Terwijl de meeste andere aannemers met kolommen en balken werken, hebben zij van zelfdragende dubbele wanden hun specialiteit gemaakt. Logisch dat we voor hen kozen.
Het resultaat oogt perfect.
We zijn zeer tevreden over het geleverde werk. De muren zijn mooi recht, alles is goed vlak, ook ter hoogte van de aansluitingen. Daar durven al eens tolerantieproblemen optreden, maar hier is daarvan hoegenaamd geen sprake. De hoogte van de wanden bedraagt 12 meter. We hebben ze van bovenuit en in verschillende fases moeten opvullen.
Wat als er aanpassingen volgen?
Geen enkel probleem. Wat dubbele wanden ook interessant maakt is dat ze tegelijk na opvulling «structuurwanden» zijn, waardoor
het heel gemakkelijk is om er achteraf iets aan te bevestigen. Je kan zelfs een deuropening toevoegen zonder dat je delen moet verstevigen. Ook die flexibiliteit is een mooie meerwaarde. Ja, we zijn zeer te spreken over deze techniek
Technische fiche
Bouwheer: Brasserie des légendes, Aat
Studiebureau: BM Engineering bvba
Architect: Architecturenbureau Jean-Marc Wellens bvba
Aannemer: Alheembouw nv
Prefaco leverde voor dit project:
- 201 m² dubbele wanden (premuren)
- 427 m² geïsoleerde dubbele wanden (premuren)
Dubbele wanden zijn snel geplaatst en doordat je minder obstakels, hoeken en kanten creëert, zijn ze ook een hygiënische oplossing.